Látnivalók Zamárdiban

ZAMÁRDI

Balaton szíve tér

A tér neve a Balatoni Játszadalom rendezvény során a vízben sok száz ember kézfogásával évente létre jövő szívre utal. Tervezője, Szentkúti Kiss Gábor ebből merített ihletet. A szív eszméhez jól illik a szobor kövének vöröses színe, és ugyancsak tudatos választásnak eredménye, hogy a térkő bazalt, hiszen ez is jellegzetes balatoni természeti kincsünk. A hangulatos parti terecskét Gál Ferenc cége valósította meg, ők faragták ki a szobrot is. A Balaton szíve tér hamar közkedveltté vált: fényképezik, sőt egymást fényképezik a szíven át az idejárók, nézik a szíven át is a naplementét, és esküvő is volt már itt.


Kőhegy és a kilátó

Érdemes felsétálni a Kőhegy tetejére!    A várostól délnyugatra emelkedik ez a szép környezetű, kiváló szőlőtermő, csodálatos panorámát nyújtó magaslat, romantikus pincéivel, hétvégi házaival. Nevét feltehetően a talajból kiálló kövekről kaphatta, ezek ugyanis csak itt találhatók, a környező dombokon sehol. A Szamárkőtől kellemes sétával a pincesoron nézelődve feljuthatunk a Kőhegy tetejére (219,8 m), ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. Előttünk csillog a Balaton, kitárva minden szépségét, tekintetünket Kenesétől Tihanyon át Badacsony bazalt- koporsójáig hívogatva. 1948-ig itt állt szinte sértetlenül a Tihanyi Apátság kőhegyi szőlőgazdaságához tartozó szép présház, ami már messziről magára vonta az utasok figyelmét.


Magyar fájdalom szobor

Ezt a szép köztéri szobrot Margó Ede (1872-1946) szobrászművész alkotta, és ajándékozta Zamárdi községnek a harmincas években. Margó Ede akadémikus típusú portréi és emlékművei megtalálhatók az ország több városában és a nyugati országokban is. Szobrai, alkotásai védettek. Az ő tehetségét dicséri többek között a szegedi Dankó Pista- valamint a miskolci Kossuth-szobor; fürdőtelepi szép kápolnánk homlokzati Jézus-szobrát és a bent látható Mária-szobrot is tőle kaptuk. Mint a Balaton szerelmese, az elsők között épített nyaralót a fürdőtelepen, és munkáit, alkotásait itt álmodta meg.


Világháborúk múzeuma

Nyári nyitva tartás: 10.00-18.00 (hétvégén is)   Egyéb időpontban telefonos egyeztetéssel látogatható.
Tarr Péter: 0630/425-8115 Levélcím: info@tarrkamilitaria.hu
Cím: Zamárdi felső, Siófoki út 30/A.

Forrás: https://zamardi.hu/

Kedves Utasaink!
Sajnálattal közöljük, hogy a ZAMÁRDI KISVONAT a 2022. 07. 03-án BEFEJEZI működését.
SZÉP NYARAT KÍVÁNUNK!🌞